Ulei de Rapita, 500 ml, Herbavit

19,00lei

          Descriere

Uleiul de rapiță se obține din semințele de rapiță și conține doar 7% grăsimi saturate, fiind uleiul vegetal cu cel mai scăzut conținut de acizi grași saturați, comparativ cu 12% – uleiul de floarea-soarelui, 13% – uleiul de porumb și 15 %- uleiul de măsline. (1)

Este întâlnit și sub numele de ulei de canola – denumire dată de cercetătorii canadieni plantei modificate genetic, astfel încât să îi fie îmbunătățite proprietățile nutriționale și pentru eliminarea substanțelor dăunătoare.

Are punct de ardere ridicat (204 ºC), fiind recomandat și pentru gătirea termică. Poate fi consumat și crud, la prepararea salatelor, a sosurilor sau cremelor. Este galben deschis la culoare și are miros neutru.

Ulei de rapita, obtinut din seminte de rapita selectionate, din agricultura ecologica. Sunt presate la rece prin mijloace fizice, fara a se folosi solventi.
Uleiul de rapita este extrem de apreciat, fiind considerat chiar mai sanatos decat celebrul ulei de masline. Secretul uleiului de rapita sta in grasimile bune pe care le contine, cruciale pentru o sanatate de fier. Iata cateva beneficii de neegalat ale uleiului de rapita.
Sigur ai vazut la un moment dat, la inceputul verii, campurile acelea galbene de flori in drum spre mare. Daca nu stiai ce fel de flori sunt acelea, afla ca sunt flori de rapita din care se obtine unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale pentru gatit.
Omega 3 si omega 6 sunt atuurile uleiului de rapita in scaderea bolilor de inima.

Desi in Romania uleiul de rapita nu este foarte cunoscut, specialistii nutritionisti ii garanteaza beneficiile. Iata-le si aici: 55% acizi grasi monosaturati, acid oleic, acid linoleic, acizi saturati. Cei mai importanti dintre acestia sunt acizii omega 3 si omega 6, care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange, buna functionare a inimii si a creierului, la reducerea inflamatiilor, dar si la dezvoltarea normala a organismului. Daca sunteti curioase sa aflati mai multe despre aceste grasimi bune, cititi articolul Beneficiile si diferentele dintre acizii grasi omega 3, 6 si 9.
Datorita prezentei acestor grasimi bune, uleiul de rapita ar trebui inclus cu precadere intr-o dieta vegetariana. Raspunsul este simplu: pentru ca vegetarienii nu manaca produse din carne (bogata in omega 3) pot opta pentru aceasta alternativa.
Poti gasi ulei de rapita in magazinele bio (eu l-am vazut si la Plafar), iar pretul este unul destul de convenabil (in jur de 20 de lei). Eu l-am incercat de cateva ori la salate si imi place foarte mult pentru ca are un gust neutru si, potrivit expertilor, este uleiul care face cel mai putin fum comparativ cu alte tipuri de uleiuri vegetale! Specialistii mai spun si ca uleiurile bogate in omega 3 si omega 6 nu sufera modificari in timpul procesului de prajire.

          Actiuni

 

. Contine un nivel ridicat de steroli, adica de lipide simple, substante extrem de benefice in lupta cu bolile de inima. Potrivit Agentiei Americane pentru Administrarea Alimentelor, produsele ce contin cel putin 0,4 grame de steroli din plante pe portie, pot reduce riscul infarctului si pot micsora nivelul de colesterol rau cu 10-15%.
2. Este bogat in vitamina E, un antioxidant puternic necesar pentru a mentine integritatea membranelor celulare, protejand pielea de radicalii liberi. Vitamina E este una dintre cele mai importante pentru piele, asa ca afla mai multe despre ea din materialul: 5 vitamine indispensabile pentru ten. O lingurita de ulei de rapita contine 15% din necesarul zilnic de vitamina E.
3. Este ideal pentru gatit. Poti prepara dressinguri de salate sau il poti folosi ca ingredient principal pentru a sota mancarea, dar si pentru preparatele la gratar. Are un gust natural, ce pastreaza aromele felurilor de mancare intacte. Si mai retine ca inlocuieste cu succes margarina si untul din dulciuri.
4. Lupta impotriva cancerului. In urma unor studii s-a constatat ca uleiul de rapita poate avea efecte benefice impotriva mutatiilor celulelor, a caror consecinta este aparitia cancerului. Se pare ca acest ulei reduce riscul aparitei cancerului de colon. Potrivit unui studio realizat in 2011, uleiul de rapita a reduc incidenta aparitiei tumorilor la animale cu 50%, comparativ cu uleiul de porumb.
5. Reduce inflamatiile si durerile de articulatii, datorita prezentei acidului gras alfa-linoleic sau mai exact omega 3. Persoanale care sufera de artrita pot folosi uleiului de rapita pentru a-si ameliora starea. Beneficiile uleiului de rapita se poate vedea si in alte afectiuni inflamatorii, cum ar fi boli ale tractului digestiv.

           Indicatii

Uleiul de rapiță reglează nivelul lipidelor din sânge

Într-un studiu realizat în 2011 s-a arătat că înlocuirea grăsimilor utilizate zilnic cu ulei de rapiță, timp de 3 săptămâni, a dus la reducerea colesterolului seric (-17%), a trigliceridelor (-20%) și a LDL-colesterolului (-17%). (3)

Ulterior, o meta-analiză publicată în 2013 (31 de studii) a indicat că uleiul de rapiță poate ajuta într-adevăr la reglarea nivelului de grăsimi din sânge, în special prin reducerea colesterolului. Având un conținut de 61% acid oleic, ajută la reglarea nivelului de oxidare a LDL-colesterolului, însă doar dacă este consumat cu moderație și folosit pentru a înlocui orice alt tip de grăsime alimentară.

Uleiul de rapiță este bogat în vitamina E și vitamina K

Vitamina E este un puternic antioxidant liposolubil, care ajută la menținerea integrității membranelor celulare de la nivelul pielii prin protejarea împotriva radicalilor liberi. O lingură de ulei de rapiță conține aproximativ 10  µg de vitamina K – 11% din doza zilnică recomandată pentru femei și 8% din doza zilnică recomandată pentru bărbați. Vitamina K ajută la menținerea sănătății oaselor și la tratarea bolilor hepatice.

Beneficiile uleiului de rapiță pentru persoanele cu diabet tip 2, insulino-rezistență sau toleranță la glucoză

Într-o meta-analiză publicată în Nutrition Reviews (2013) se menționează că toleranța la glucoză și insulino-rezistența pot fi influețate de compoziția acizilor grași din dietă. Un număr redus de studii a prezentat rezultate pozitive ale consumului de ulei de rapiță asupra glicemiei și a nivelului de insulină (comparativ cu alte uleiuri consumate). (5)

Un astfel de studiu este cel realizat în Toronto și publicat în Diabetes Care (2014) în care s-au verificat indicele glicemic și riscul cardiovascular, la persoanele care au consumat pâine preparată cu ulei de rapiță. Parametrii au fost verificați și calculați înainte și după urmarea dietei. Rezultatele au arătat o reducere a nivelului glucozei din sânge la persoanele care au înlocuit grăsimile obișnuite cu ulei de rapiță, precum și o reducere semnificativă a colesterolului „rău” (LDL-colesterol). De asemenea, riscurile cardiovasculare s-au redus cu 7%. (4)

Pentru a confirma beneficiile consumului de ulei de rapiță pentru persoanele cu diabet tip 2 sunt necesare studii suplimentare privind efectele dietei asupra indicelui glicemic și a insulino-rezistenței, pentru a putea promova un anumit tip de ulei.

Uleiul de rapiță și metabolismul energetic

În aceeași meta-analiză (2013) s-a prezentat și posibila legătură dintre tipul grăsimilor ingerate și metabolismul energetic. Studiile incluse au examinat modul de variație al consumului de alimente, al senzației de sațietate, al greutății corpului, indicelui de masă corporală și compoziției corpului (procent de grăsime, masă musculară etc.) în funcție de consumul unui anumit tip de ulei, printre care și uleiul de rapiță. Rezultatele au arătat că înlocuirea grăsimilor uzuale cu ulei de rapiță nu influențează consumul energetic al organismului și nici greutatea corpului, indiferent dacă a fost utilizat conștient sau ca tratament placebo.

Uleiul de rapiță și riscul cancerigen

Majoritatea studiilor privind beneficiile uleiului de rapiță asupra dezvoltării cancerului au fost realizate pe animale (studii in vivo și in vitro). Acestea au arătat că uleiul de rapiță este o sursă de acid alfa-linoleic, care ar putea controla dezvoltarea cancerului. Efectele benefice au fost observate în cazul studiilor pe linii celulare și pe animale, fiind însă necesare studii aprofundate și de o mai mare precizie în această direcție. Studiile de acest gen realizate pe subiecți umani sunt neconcludente, fiind studii observaționale sau neavând rezultate precise.

          Compozitie

ulei de rapita

          Mod de administrare

1 linguriță/ zi.

Pentru uz extern are următoarele întrebuinţări:

–        adjuvant în: degerături, furuncule, ulcer varicos, etc;

–        câteva picături de ulei adăugate în apa de baie contribuie la tonifierea şi hidratarea pielii;

–        vitamina A şi E sunt esenţiale pentru regenerarea şi hidratarea în profunzime a pielii, şi totodată neutralizează activitatea radicalilor liberi. Se poate aplica direct pe tenul curat, sau masat în piele, ori adăugat în crema de faţă sau loţiunea de corp;

–        regenerează părul, previne uscarea scalpului şi degradarea firului de păr datorită factorilor externi (vânt rece, umezeală, etc);

–        încălzit uşor, şi aplicat prin masaj în mâini şi unghii, hidratează pielea, cuticulele şi previne exfolierea unghiilor.

              Mod de prezentare

sticla 500 ml

              Importator si distribuitor

S.C Herbavit S.R.L

 

 

 

   

 

Nu există recenzii până acum.

Be the first to review “Ulei de Rapita, 500 ml, Herbavit”